Kategorier
Klyngebomber Politisk arbejde

Klyngebomber rammer civile i Ukraine

2014ERG_Ukraine_Clusters
En fejl-affyret Uragan klyngebomberaket liggende på en mark i et område, der kontrolleres af ukrainske styrker, nær Novomykhailivka, Ukraine den 14 oktober 2014.

Ny rapport dokumenterer brug af klyngebomber i Ukraine – både den ukrainske hær og rebeller/russiske styrker har brugt de forbudte våben, der mest rammer civile.

Rapporten dokumenterer at den ukrainske hær har sendt klyngebomber mod Donetsk, som inden konflikten var en millionby. Det er helt uacceptabelt, og det er på tide med en udmelding fra Udenrigsministeriet, der er lige så klar i mælet, som når Assad og andre bruger klyngebomber.

Rapport: http://www.hrw.org/news/2014/10/20/ukraine-widespread-use-cluster-munitions
Fordømmelse af Assad’s brug af klyngebomber: http://um.dk/da/udenrigspolitik/udenrigspolitiske-nyheder/newsdisplaypage/?newsID=CC8B89ED-1C65-4718-9F2A-1C0EC5615254

Kategorier
Politisk arbejde

USA underskriver Ottawa-konventionen

I september vandt Danmark Mod Landminer og vores internationale samarbejdspartnere måske den til dato største sejr, da USA indgik en aftale om at underskrive Ottawa-konventionen med et forbehold der går på Korea-halvøen.

Ottawa-konventionen beskriver, at det ikke er tilladt at: anvende, producere, opmagasinere eller overflytte antipersonel miner.

Man forpligter sig endvidere til at fjerne udlagte miner og rydde egne territorier for miner. Disse punkter er meget svære at efterleve for mange (krigsførende) nationer. Her er Danmark et foregangsland, og kunne som den første nation erklære sig 100 % minefri i 2012. Det skyldes blandt andet DMLs arbejde.

Mere end 162 lande har ratificeret Ottawa-konventionen. USA er det sidste medlemsland af NATO til at underskrive konventionen. Stadig mangler vigtige nationer som Rusland, Kina, Indien og Pakistan at tilslutte sig.

For mere info:
US Coalition to Ban Landmines http://www.uscbl.org/

Pressemeddelelse fra Det Hvide Hus http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2014/09/23/fact-sheet-changes-us-anti-personnel-landmine-policy

Ottawa-konventionen i detaljer: http://icbl.org/en-gb/the-treaty.aspx

Kategorier
Politisk arbejde

USA vil stoppe med at købe og fremstille landminer

Danmark mod Landminer er rigtig glade for nyheden om, at USA vil stoppe fremstilling og køb af antipersonelle miner – det er et kæmpe skridt i den rigtig retning!

Hos Danmark mod Landminer så man dog gerne, som også udtrykt af Danish Deming Group, at USA tog skridtet fuldt ud og tiltrådte Ottawa-konventionen.
En tiltrædelse af konventionen vil også nemlig også betyde, at USA forpligter sig til at destruere de oplagrede antipersonelminer, ligesom USA forpligtiger til at udarbejde en årlig gennemskuelig rapport på området.

Men der er stadigvæk et godt stykke vej endnu, da Ottawa-konventionen, ligesom USA’s udmelding, kun for antipersonelminer – og ikke øvrige minetyper eller klyngebomber.

Kilde: http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2014/06/28/115809.htm

Kategorier
Klyngebomber Politisk arbejde

Investeringer i klyngevåben og landminer på vej i graven!

I mandagens udgave af Politiken offentliggjorde erhvervs- og vækstminister Annette Villumsen at regeringen vil vedtage lovgivning, der forbyder investeringer i klyngebomber.

Danmark mod Landminer har sammen med Folkekirkens Nødhjælp gennem flere år presset på overfor skiftende ministre for at få gjort noget ved problemet. Vi er derfor stolte over og glade for udmeldingen, og klar til at hjælpe regeringen godt på vej mod et effektivt forbud der effektivt forhindrer investeringer i klyngevåben uden at gøre det unødigt besværligt for borgere og virksomheder at investere.

Vilhelmsens skridt er et modigt skridt, som sikrer borgerne mod at deres opsparing eller pension gavner klyngebomber. Det hjælper også erhvervslivet. Den hidtidige position var nemlig at det måtte virksomhederne selv finde ud af – og det satte virksomhederne i en usikker position i et teknisk enormt kompliceret område som investeringer i dele af firmaer, der producerer komponenter der måske bruges i klyngevåben.

Derfor er alle godt tjent med at regeringen viser lederskab og vilje til at sikre danskerne mod at investere i klyngevåben. I Danmark mod Landminer er vi parat til at hjælpe regeringen med at få gjort lovgivningen så god og effektiv som muligt.

Læs mere:

Kategorier
Organisation Politisk arbejde Roskilde Festival

Frivillig-workshop mandag d. 25. marts!

Danmark mod Landminer søger frivillige til politisk arbejde og oplysnings- og fundraisingsarbejde. Kom til Frivillig-workshop mandag d. 25. marts!

Mandag d. 25. marts 2013, kl. 19-21
Tikøbgade 9, 2200 København N (Dansk El-forbunds lokaler)
Facebook event: https://www.facebook.com/events/158742674284202/

Bliv en del af kampen mod landminer og klyngebomber, ha’ det sjovt med en masse andre frivillige, og få erfaring med politisk og frivilligt arbejde.
Vi er en lille organisation, med ca. 600 medlemmer og et par håndfulde aktivister i kernen, så vi kan tilbyde dig ansvar og udfordringer fra dag 1 – både indenfor det politiske arbejde og i foreningsarbejdet med oplysnings- og fundraisingprojekter. Der er to opgaver som vi særlig gerne vil ha’ dig til at tage del i: