Kategorier
Klyngebomber

Pernille Frahm: Gør en indsats mod klyngevåben

af Pernille Frahm, tidligere ordfører for landminer og klyngevåben

I midten af november kommer en rapport om landminer og klyngevåben fra den internationale organisation mod landminer og klyngevåben. Det bør være startskuddet til et nyt dansk skridt fremad!

Klyngevåben er årsag til lemlæstelse af tilfældige civile hvert år. Særligt børn er udsatte, for de ikke-eksploderede levninger fra tidligere konflikter appellerer til børns nysgerrighed, og resultatet er død eller lemlæstelse. Et liv som handicappet i et fattigt og uroligt område giver meget dårlige fremtidsmuligheder.

Derfor var Danmark da også blandt de første lande, der underskrev konventionen om bekæmpelse af klyngevåben tilbage i 2008. Forud gik en omgang deprimerende tovtrækkeri, hvor den daværende regering trods dokumentation om det modsatte forsøgte sig med at skelne mellem såkaldt ”gode” og såkaldt ”mindre gode” klyngevåben, og hvor hensynet til USA, der har stærk modvilje mod at underskrive internationale aftaler, var ved at få udvandet konventionen. Men resultatet blev heldigvis alligevel et nyttigt værktøj i kampen mod disse særligt nederdrægtige konventionelle våben.

Tilbage står en opfølgning omkring investeringer. For selv investorer med de bedste hensigter, har svært ved at gennemskue internationale investeringsfondes politikker, og både lægernes og pædagogernes pensionskasser har haft fingrene i klemme. Her er der brug for en mere aktiv linje fra den danske regerings side.

SF har tidligere foreslået en vejledende dynamisk liste, udarbejdet i samarbejde med NGOer som fx Danwatch. Det kan være den rettesnor, der sikrer, at de firmaer og investeringsfonde, der ønsker en stærk humanitær profil, får mulighed for at leve op til det.

Med en ny regering, der sætter det humanitære i højsædet, burde det ligge lige til højrebenet, at tage fat på opgaven. Modellen kan udbygges til at omfatte andre felter, der kan hjælpe firmaer med at leve op til deres sociale og globale ansvar på miljø, menneskerettigheder og overholdelse af internationale konventioner.