Kategorier
Politisk arbejde

Danmark fører an i kampen mod miner

Danske minerydningsorganisationer er blandt de førende i verdens brændpunkter, når det gælder om at rydde de dødbringende efterladenskaber fra krig og konflikt, og Danmark mod Landminer fastholder kravet om en minefri verden til den danske regering og det internationale samfund, når FN’s internationale minerydningsdag markeres den 4. april.

”Landminer, klyngebomber og ueksploderet ammunition forårsager stadig stor menneskelig lidelse verden over, men særligt når det gælder landminer, går det den rigtige vej: For 20 år siden blev 20.000 mennesker årligt lemlæstet eller dræbt af landminer. I dag er antallet af ofre nede på omkring 4.000 mennesker. Det er inspirerende at vide, at der er to danske organisationer der har en stor aktie i denne udvikling,” siger Øyvind Dyrnes fra fortalerorganisationen Danmark mod Landminer.

De to førende danske organisationer inden for humanitær minerydning, Danish Demining Group, som hører under Dansk Flygtningehjælp, og Folkekirkens Nødhjælp, har  omkring 2.500 internationalt og lokalt ansatte i 20 af verdens mest ustabile og konfliktramte lande som Irak, Afghanistan, Sudan og Somalia. Samtidig har tusindvis af frivillige fra Danmark mod Landminer gennem de sidste 10 år, engageret sig i det internationale fortalerarbejde mod landminer og ueksploderet ammunition, med events på Christiansborg Slotsplads, til Kulturnatten og på Roskilde Festival, for at skabe øget opmærksomhed om problemet.

Når FN’s internationale minerydningsdag markeres den 4. april i 70 lande verden over vil statsledere og befolkninger, t. eks. Anders Lund Madsen og Udviklingsminister Christian Friis Bach, rulle et bukseben op for at vise deres solidaritet med lemlæstede landmineofre – http://youtu.be/lto3LYHk9ZU. Og der er stadig brug for fokus på emnet, for alene i 2011 brugte de fire lande nye landminer; Burma/Myanmar, Libyen, Syrien og Israel.

Fakta
I 2011 har DDG ryddet 27 millioner kvadratmeter i Afghanistan og destrueret 14.500 flere end 14.500 landminer.
I Libyen har Folkekirkens Nødhjælp ryddet ueksploderet eksplosion fra 2784 bygninger, så folk kan flytte hjem, og skoler og hospitaler igen kan tages i brug.

Telefonnummer til pressereference, baggrund og links til kampagnen:

  • Richard MacCormac, minerydningschef i Folkekirkens Nødhjælp: 29699138
  • Rasmus Stuhr Jakobsen, chef for Dansk Flygtningehjælps minerydningsenhed, DDG: 27268240
  • Øyvind Dyrnes, medlem af bestyrelsen, Foreningen Danmark mod Landminer, 31979748

Links:

Danmark mod Landminer er den eneste danske organisation, som målbevidst arbejder udelukkende mod udbredelsen samt brugen af landminer, klyngebomber og klyngeammunition.