Kategorier
Politisk arbejde

Topmøde i Cartagena de Indias, Columbia, giver resultater for Danmark mod Landminer

156 lande mødtes 1-3 dec. i Cartagena de Indias for at give et løft til processen frem mod en verden uden landminer. Og fremdriften kan mærkes både globalt og for Danmark mod Landminer, der indgår aftale om at teste minerydder-rotter i felten i Angola.

I forbindelse med det globale landminetopmøde lykkedes det at få en aftale i stand der sikrer at mineryddende rotter kan begynde at snuse sig frem til landminer i Angola allerede i 2010. Rotterne er opdrættet af organisationen HeroRATS og skal arbejde som en eksperimentel komponent i Folkekirkens Nødhjælps minerydningsprojekt i Angola, og dette har længe været på Danmark mod Landminers ønskeseddel. “De mineryddende rotter er utrolig seje, men de er stadig relativt ukendte som minerydningsmetode” udtaler formand i DML Rune Saugmann. “De kan på sigt revolutionere minerydning og forhåbentlig gøre den billigere og mere fleksibel. Men minerydning skal altid være 100% sikker, og rotterne er stadig på forsøgsstadiet, og derfor går vi nu ind og støtter at de bliver prøvet af i projektet i Angola. I Danmark mod Landminer har vi ikke de mange millioner der skal til for at gennemføre et helt minerydningsprogram, så vi er utrolig glade for at vi ved at finansiere afprøvningen af den ny teknik kan være med til forhåbentlig at gøre en stor forskel. Hvis rotterne gør det godt og kan leve op til Folkekirkens Nødhjælps strenge kvalitetskrav kan det betyde et stort skridt fremad for minerydning.”
Forventningen er at det eksperimentelle projekt kan iværksættes allerede i 2010, og de første resultater vil være klar i 2011.