I Uganda venter de på fortiden
I Gulu-provinsen i det nordlige Uganda står livet stille på trods af at den årelange borgerkrig er hørt op og fredsprocessen kører på skinner. For selv om kampene i provinsen er ophørt ved underskrivelsen af en fredsaftale i 2006 er der ingen der tør vende hjem til deres landsbyer og familielandbrug.
I en flygtningelejr i Gulu-provinsen sidder hundredvis af familier og venter, lammet af en frygt for hvad der venter hvis de forsøger at vende hjem til deres landsby. For skjult blandt ukrudtet venter krigens dødbringende affald på dem, de mere end 1,8 millioner mennesker der er flygtet fra borgerkrigen og endt i flygtningelejre. Og de har hørt skrækhistorier nok til at foretrække flygtningelejrens uvirksomme stilstand frem for at begive sig ud blandt landminer og efterladt ammunition.
Paradoks: Landminerne er ikke det store problem
Hvis flygtningene i Gulu-provinsens lejre bliver ved at vente på at deres hjemområder bliver ryddet for alt sprængfarligt kommer de til at vente forgæves. For de venter på noget som aldrig kommer til at ske, nemlig at deres hjemområder bliver helt sikre at vende hjem til, sådan som de var før, som de var inden krigen. Men faktisk er landminer allerede i dag ikke det store problem i området, og selv om der er langt mere ueksploderet ammunition er det ikke sådan at landet er ubrugeligt.
Det tror flygtningene bare, og så længe de tror det, vender de ikke hjem.
Uddannelse skal fordrive frygten
Danmark mod Landminer vil hjælpe flygtningene til at vende tilbage. Med de penge organisationen samler ind på Roskilde Festival vil de nemlig drive et mine-uddannelses-hold, som skal lære de ugandiske flygtninge at leve med det krigsaffald der de næste mange år vil forurene deres marker, deres skove og deres græsningsarealer. Danmark mod Landminer vil derfor hyre Danish Demining Groups mine-uddannelses-eksperter til at fortælle flygtningene hvordan de klarer sig trods de mange efterladte våben.
30.000 flygtninge skal uddannes i på ét år
Den første etape af projektet i Uganda er allerede gået i gang takket være projektet ’Kunst i Påsken’ som Danmark mod Landminer stod bag. To teams med hver to uddannelseskonsulenter er på motorcykel på ved at arbejde sig igennem de i alt 91 områder i Gulu-provinsen i Uganda hvor der er meldt om sprængfarligt affald. Målet er, at i alt 30.000 ugandesere skal modtage direkte undervisning så de sammen med deres familier kan genoptage livet i provinsens landsbyer.
Men indtil Danmark mod Landminers uddannelsesteams kommer frem venter flygtningene stadig i Gulu-provinsens lejre.